Swim to Fight Cancer

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik de afgelopen periode op mijn insta-account meerdere keren posts heb geplaatst over het evenement Swim to Fight Cancer. Eind juni zag in een artikel voorbij komen over de 1e editie die gaat plaatsvinden in Alphen aan den Rijn op 1 september 2024.

Het is een utopie om te denken dat ikzelf deel kan nemen aan dit evenement terwijl ik nog in mijn behandeltraject zit. Ook al wil ik bergen verzetten, grensverleggend zijn, doelen stellen om zo snel mogelijk weer te herstellen... de chemotherapie (en zeker de laatste kuren) hebben écht alles van mijn lijf gevergd.  

 

Ik lees het artikel meerdere keren achter elkaar en kijk naar mijn partner die tegenover mij zit. "Kijk schat, wat een tof event om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker".

Aandachtig leest hij het artikel en pikt ook net datgeen eruit wat mijn enthousiasme wekt.

Het zwemevenement in openwater zamelt geld in voor o.a. onderzoek van Prof. Gerrit Meijer (Antoni van Leeuwenhoek) naar het vroeg opsporen van een zogeheten tumorverklikker. Dit is tumor-DNA (ctDNA) dat door tumoren afgescheiden wordt en in de bloedbaan terechtkomt.  Voor vele vormen van kanker geldt tenslotte hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op succesvolle en minder belastende behandeling.

 

Naast de opbrengst voor onderzoek naar kanker wordt er ook het lokale initiatief SamenhuiS in Alphen aan den Rijn gesteund. Het SamenhuiS biedt een veilige omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Laagdrempelig inlopen voor een kopje koffie en je verhaal kunnen delen. Deelnemen aan activiteiten om je balans en kracht terug te vinden, zoals yoga, creatieve workshops, samen koken en eten, tafelgesprekken met gelijkgestemde zoals AYA's maar ook voor nabestaanden bijvoorbeeld. In groepsverband óf als er behoefte is, is er individueel ook veel mogelijk. En dat allemaal door vrijwilligers!

 

Met mijn partner had ik al weken terug besproken dat het SamenhuiS wel eens wat voor mij zou zijn. Wanneer ik met mijn behandelingen klaar ben wil ik zeker deelnemen aan verschillende activiteiten. Ik merk tenslotte dat ik erg blijf struggelen met wie ík met/na kanker ben.

 

"Ik schrijf me in, ik zwem voor jou!"

 

En zo gezegd, zo gedaan. De volgende ochtend had Jeroen zich aangemeld om 2 km te gaan zwemmen en had hij zijn eigen pagina op fightcancer.nl met een streefbedrag van €750,-. Binnen 2 uur was dit mooie streefbedrag al bereikt met heel veel lieve berichtjes. Totaal verrast en huilend was ík al meer dan tevreden en bovenal al super trots op mijn vent. Maar zoals hij me wel vaker verrast zette hij de 'verdubbelaar' in. En ja, ook €1500 lukte hem om in te zamelen. "Dan gaan we nu voor de €5000, dat moet ook wel lukken!". 

 

De afgelopen 7 weken (gemiddeld 3 keer per week) bevinden zich steeds meer toppers die zich aansluiten bij de openwater trainingen in De Zegerplas. Door het onder de aandacht te brengen van deze actie zijn er nog meer deelnemers gaan inschrijven voor de Swim to Fight Cancer, op persoonlijke titel óf als team. De samenhorigheid die het brengt, het enthousiasme of enkel het supporten aan de waterkant zorgt voor een gezellige sfeer. 

Tijdens de trainingen mag er dankbaar gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van de Windsurfvereniging Zegerplas. Voor de zwemmers een fijne bijkomstigheid om na een training, in soms best koud en vies water, direct te kunnen douchen.

Maar ook hier draait men weer op vrijwilligers, wat zouden verenigingen toch zonder ze moeten!

 

Nu vraag je je wellicht af, is de €5000 al aangetikt? En hoe vergaat het Jeroen met de trainingen? Klik op de onderstaande button om hem te volgen of doe een eenmalige donatie. 

Ben jij nu benieuwd hoe je zelf een steentje bij kan dragen?

Reactie plaatsen

Reacties

Else-Marie Veraart
een maand geleden

Echt zo mega goed!!! Kanjers zijn jullie, allebei ❤️